Ingrediënten
(4 personen)
- 350 g verse zalm, met huid
- 1 l biologische visbouillon
- 1 stuk kombu
- 1 steranijs
- 2 prei
- 0,5 knolselderij
- 2 el boter
- 10 g dille
- 4 el Griekse yoghurt 10% vet
- & 1 cederhouten plankje om de vis op te roken
- Big Green Egg
Bereiding
Week het cederhouten plankje een half uur in koud water.
Verwarm intussen de Big Green Egg voor tot ca. 130 °C. Verwijder de huid van de zalm. Deze kun je mee laten trekken in de visbouillon voor extra smaak. Leg de zalm op het cederhouten plankje en rook 10 minuten in de Big Green Egg.
Kook intussen de visbouillon en laat daarin de huid van de zalm, kombu en steranijs mee trekken. Laat ongeveer 10 minuten met de deksel op de pan op laag vuur koken. Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder koud stromend water en snijd in halve dunne ringen. Schil de knolselderij en snijd in blokjes van ca. 1 bij 1 cm. Smelt de boter in een ruime koekenpan. Bak de prei en knolselderij 8 minuten op middelhoog vuur.
Schep de zalmhuid, kombu en steranijs met een schuimspaan uit de bouillon (dit wordt niet meer gebruikt). Snijd de gerookte zalm in stukken van ca. 2 cm. Voeg de zalm, prei en knolselderij toe aan de bouillon.
Haal de soep van het vuur, roer de yoghurt erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de dille fijn. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de dille.
Tip
De roasting taste van op de Big Green Egg gegaarde zalm is erg lekker in deze soep. Heb je geen Big Green Egg dan kun je ook wat in reepjes gesneden gerookte zalm toevoegen. De verse zalm snijd je (zonder vel) in blokjes en voeg je de laatste 5 minuten toe om te garen in de bouillon. De gerookte zalm verdeel je als laatste over de kommen soep.
Heb je het recept gemaakt?
Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt en naar het eindresultaat. Deel jouw foto op Instagram en tag @sandraysbrandy.
Eet smakelijk!