Feestelijke chocolade taart met sesam-schotsen  

Ingrediënten 
(1 taart)

Bodem
50 g amandelen (Smaakt)
50 g hazelnootmeel (Smaakt)
2 el sesamzaad (Smaakt) 
15 dadels (zonder pit) (Smaakt)
2 el pindakaas (Smaakt)
3 el kokosolie

Chocolademousse 
75 g amandelen (Smaakt)
100 ml kokosmelk
1 zakje agar agar (7 g) (Smaakt)
2 rijpe avocado’s
16 dadels (zonder pit) (Smaakt)
25 gr cacaopoeder (+ extra om te bestrooien)
1 tl vanillepoeder
2 snufjes zeezout
1 snuf chilivlokken (optioneel)

Sesamschotsen
1 el roomboter
1 eiwit 
50 g geroosterd sesamzaad (Smaakt)
2 el honing (Smaakt)
1 el hazelnootmeel (Smaakt)
1 snuf zeezout

Garnering
50 g roodfruit (diepvries)

Benodigdheden
Springvorm (Ø18 cm)
Bakpapier 
Keukenmachine

 

 

 

Bereiding

Maal voor de bodem de amandelen, hazelnootmeel, sesamzaad, dadels, pindakaas en kokosolie in een keukenmachine fijn. Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het notenmengsel erover. Druk met de achterkant van een lepel plat en zet in de koelkast tot gebruik. 

Laat voor de chocolademousse de amandelen 20 minuten weken in heet water. Breng intussen de kokosmelk tegen de kook aan. Roer de agar agar erdoor en verwarm 2 min. Zet het vuur uit en laat afkoelen. 

Giet de geweekte amandelen af (amandelen met vlies kun je na het weken gemakkelijk uit het vliesje drukken. De vliesjes gooi je weg). Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. 

Maal de amandelen, avocado, dadels, cacaopoeder, vanillepoeder, een snufje zeezout, eventueel chilivlokken en kokosmelk in de keukenmachine glad. Verdeel de mousse over de bodem en zet minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven. 

Verwarm intussen voor de sesamschotsen de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een steelpan. Scheid het ei (het eigeel gebruik je niet). Klop het eiwit in een kommetje met een handmixer luchtig. Roer geroosterd sesamzaad, honing, hazelnootmeel, zout en gesmolten boter door elkaar. Voeg het eiwit toe en roer door het mengsel. Verdeel zo dun mogelijk over een bakplaat met bakpapier. Het is niet erg als er gaatjes tussen zitten. Bak in 8-10 min. in de oven knapperig (houd goed in de gaten zodat het niet verbrand!). Haal uit de oven en laat goed afkoelen. 

Haal de taart uit de springvorm, schuif op een bord en trek voorzichtig het bakpapier eronder vandaan. Breek de sesamkoek in grove stukken en steek in de taart. Garneer met rood fruit en bestrooi met een beetje cacao. 

Tip: Deze taart kun je prima een dag van tevoren maken. De sesamschotsen bewaar je in een luchtdicht bakje en zet je er op het laatste moment vlak voor het serveren in. 

 

Heb je het recept gemaakt?

Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt en naar het eindresultaat. Deel jouw foto op Instagram en tag @sandraysbrandy.
Eet smakelijk!

Deel dit recept via: