Arabisch flatbread

Ingrediënten
(4 kleine flatbreads)

  • Flatbread
  • 300 gram volkoren meel
  • 1 tl gist
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • snuf zout

Topping

  • 750 gr zoete aardappel
  • 3 rode puntpaprika’s
  • 1 el Ras el Hanout
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 150 gram feta
    2 el. Griekse yoghurt
  • Sap en rasp van een halve biologische citroen
  • Paar takjes verse munt, fijngehakt 
    3 el olijfolie extra vierge
  • Peper en zout 
  • Garneren met verse platte peterselie

Bereiding

Verwarm de Big Green Egg naar 200 graden. Boen de zoete aardappelen en snijd in kleine blokjes (1 x 1 cm). Snijd de puntpaprika’s in ringen. Doe in een kom. Bestrooi met Ras el Hanout, peper en zout. Besprenkel met olijfolie. Hussel goed door elkaar. Leg de groenten in een bakblik of skillet dat in de EGG past. Rooster de groenten 20 minuten.

Je kunt de groenten ook verdelen over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 15 minuten in de oven. Je mist nu wel de unieke rooksmaak die je op de BBQ krijgt. 

Meng bloem met gist. Voeg olijfolie en zoveel water (ongeveer 150 ml) toe tot je een soepel deeg krijgt. Voeg ook wat zout toe. Kneed ongeveer 10 minuten. Laat als je tijd hebt het deeg nog even, of zelfs enkele uren, rijzen. Als je geen tijd hebt, kun je ook gelijk doorgaan met bakken.

Als de groenten geroosterd zijn, haal je ze uit de EGG en verhoog je de temperatuur naar 275 – 300 graden. Leg de Baking Stone er minstens 20 minuten in zodat deze goed warm is. 

Maak de fetadressing door de helft van de feta, Griekse yoghurt, rasp en sap van de citroen en olijfolie met een staafmixer fijn te malen. Meng er fijngehakte munt, zout en peper door. Als de saus nog iets te dik is, kun je het afslappen met een eetlepel water.

Verdeel het deeg in vieren en maak er bolletjes van. Bestrooi je werkblad met wat meel en rol de bolletjes zo dun mogelijk uit. Bak de flatbreads op de baking stone in een paar minuten krokant.

Verdeel de rest van de feta en de geroosterde groenten over de flatbreads. Bak nog een paar minuten totdat de kaas een beetje gesmolten is. Lepel de feta-yoghurtdressing over de flatbreads. Bestrooi met fijngehakte peterselie.

Heb je het recept gemaakt?

Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt en ben benieuwd naar het eindresultaat. Deel jouw foto op Instagram en tag @sandraysbrandy.
Eet smakelijk!

Deel dit recept via: