Huzarensalade met biet

Ingrediënten
(4 personen)

  • 2 eieren
  • 2 gekookte bieten*
  • 1 vastkokende aardappel
  • 75 gr belegen kaas
  • 1 komkommer
  • 4 el cornichons 
  • 1 sjalot
  • Peper en zout

Tijmmayonaise

  • 1 tl mosterd
  • 0,5 eigeel
  • 2 el witte wijnazijn
  • 250 ml zonnebloemolie 
  • 10 takjes verse tijm
  • Peper en zout

Bereiding

Kook de eieren in 8 minuten hard. 

Maak de mayonaise in een grote kom waar straks ook de groenten in passen. Meng mosterd, eigeel, zout en peper met een garde. Giet langzaam de olie erbij en roer tot er een stevige mayonaise is ontstaan. Voeg azijn toe en breng op smaak met extra peper of zout. Rits de blaadjes tijm van de takjes en hak met je mes fijn. Voeg toe aan de mayonaise. Doe 4 el mayonaise in een apart bakje. Hiermee overgieten we straks de huzarensalade.

Breng water en een snuf zout in een pan aan de kook. Snijd de aardappel in plakken en daarna in kleine blokjes. Kook de aardappelblokjes in een paar minuten beetgaar. Laat uitlekken op een theedoek. Snijd de bieten in kleine blokjes (net zo groot als de aardappel). Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen en daarna in kleine blokjes. Snijd de sjalot heel fijn. Doe sjalot, biet-, aardappel-, en komkommerblokjes in de kom bij de mayonaise. 

Snijd de cornichons (houdt een paar cornichons achter om mee te garneren) en kaas in kleine blokjes en voeg toe aan de salade. Meng alles en breng op smaak met peper en zout.

Leg in het midden van het bord wat huzarensalade. Gebruik hiervoor eventueel een kookring. Snijd de eieren doormidden en leg een helft met de dooier naar beneden op de salade. Overgiet met de resterende mayonaise.  Garneer met paprikapoeder en cornichons.

* Bieten kun je gekookt en gevacümeerd kopen. Ik vind het zelf het lekkerst om rauwe bieten in de oven te poffen. Dit gaat heel eenvoudig door de bieten met schil in een pan met dikke bodem en deksel 30 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven te zetten. Als je er na 30 minuten (afhankelijk van de grootte van de bieten) makkelijk met een mes in kunt prikken zijn ze gaar. 

Voor de salade laat je de bieten afkoelen. Ze zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt de bieten schillen, in plakken snijden en bakken in olijfolie of roomboter. Kerriepoeder of Garam masala, geraspte citroenschil, rozemarijn zijn heerlijke smaakmakers.

Tip! Last van rode handen? Smeer je handen in met citroensap. Laat even intrekken en spoel af. Herhaal tot ze schoon zijn. 

Heb je het recept gemaakt?

Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt en ben benieuwd naar het eindresultaat. Deel jouw foto op Instagram en tag @sandraysbrandy.
Eet smakelijk!

Deel dit recept via: